UA-180917271-1

 

Veel mensen hebben in de afgelopen periode een tijdje vrij gehad. Als jij ook vrij had ben je misschien wel weggeweest, heb je uitstapjes gemaakt, heb je eindelijk de tijd genomen om dat ene boek te lezen wat je al zo lang klaar had liggen of heb je heerlijk liggen luieren.

Wat je ook gedaan hebt, er zijn wellicht momenten geweest waarop je hoopte dat de vakantie langer zou duren. Misschien voelde je je nog niet echt uitgerust toen je weer begon. Of misschien had je wel zin om aan de slag te gaan maar zag je op tegen de berg werk die je zou aantreffen, de vermoeiende Zoom-meetings of de deadlines die je weer moet halen. Dit kan weer veel onrust en spanning met zich meebrengen.

“Na de vakantie ga ik het anders doen!”

Heb jij dit tijdens de vakantie gedacht?  En nu is het zover en dan blijkt dat toch lastig. Het ontspannen vakantiegevoel ebt weer snel weg en er nestelt zich weer spanning in je lijf en je hoofd.

Het is helemaal niet raar dat er weer stressvolle momenten zijn als het “normale” ritme weer begint. In het dagelijks leven hebben we nu eenmaal te maken met vaste (school-)tijden, deadlines, verwachtingen, huiswerk en andere verplichtingen.

Is er dan niets dat we kunnen doen om wat van het ontspannen gevoel in ons dagelijks leven in te bouwen? Dat kan wel!

Het ontspannen gevoel van vakantie heeft voor het overgrote deel te maken met de vrijheid die we hebben om te beslissen wat we gaan doen: uitslapen, wandelen, een stad bezoeken, windsurfen, uit eten, een boek lezen, uitgebreid koken etc. Het goede nieuws is dat je ook ná de vakantie in je dagelijkse leven elementen van de vrijheid kan toepassen. Maar dat moet je wel bewust doen.

Dit kan je doen:

 • Houd je weekend eens helemaal vrij, plan niets en kijk gewoon op de dag zelf waar je zin in hebt.
 • Bouw elke (werk-) dag een rustmoment in van bijvoorbeeld een half uur of een uur en doe waar je op dat moment behoefte aan hebt.
 • Gebruik je lunchpauze voor een lekkere wandeling, weer of geen weer: je zult zien dat je daarvan opknapt.
 • Neem meer tijd om bij je volgende afspraak te komen zodat je je niet hoeft te haasten. 10 Minuten te vroeg zijn geeft heel veel rust, 5 minuten te laat zijn levert veel stress.
 • Bekijk de vakantiefoto’s weer eens met elkaar en haal de verhalen erbij op. Wedden dat je dat ontspannen vakantiegevoel weer even terug haalt? Voordat je het weet komen alle bijzondere momenten weer terug in je gedachten en ben je in andere sferen.
 • Zing en/of dans mee met je favoriete muziek, bv. tijdens het koken of het opruimen na het eten.
 • Neem de tijd voor elke maaltijd en prop je eten niet naar binnen terwijl je werkt.
 • Zorg voor een goede slaaphygiëne: ga niet te vroeg naar bed als je erg moe bent, maar ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op. Gebruik de laatste 2 uur voor het slapen gaan geen mobiele telefoon/laptop/tv e.d. maar luister nog even wat rustige muziek of lees een fijn boek. Neem daarbij nog een kop thee en dim de verlichting alvast een beetje. Herhaal dezelfde routine elke avond en je zult zien dat dit je helpt om beter te gaan slapen. Neem in ieder geval geen alcohol of slaapmiddelen als je beter wilt gaan slapen.
 • En weet je dat overdag af en toe “niksen” heerlijk is?
 • Of een dagje “home alone”? Dat kan wonderen doen.
 • Vind een rustige fysieke activiteit die je ontspant, bijvoorbeeld oude bloemetjes uit de planten buiten halen, een legpuzzel maken, knutselen. Of speel eens mee met kinderen bij het bouwen van lego, het maken van een treinbaan of schommel mee in de speeltuin.
 • En natuurlijk is het ook altijd heerlijk om een massage te plannen om helemaal te ontspannen, net als een saunabezoek en yoga. Dit zijn allemaal prima vormen van ontspanning.

Belangrijk: Geef elkaar de ruimte om weer aan alle nieuwe ritmes en regels te wennen na de vakantie; de een krijgt energie van de positieve spanning die dat geeft, de ander kosten deze nieuwe indrukken en emoties veel energie en is uitgeput. Gun elkaar de vrijheid om op de bank te ploffen als dat nodig is.

DOE JE MEE?

Kies voor elke dag aanstaande week tenminste 1 van deze activiteiten en plan deze bewust in je dag. Kijk hoe je die activiteit ervaart en ga door met die dingen die je fijn vond en kies er eventueel ook weer enkele nieuwe activiteiten bij voor de week erna. Zo ga je ontdekken van welke activiteiten jij weer energie krijgt.

Het probleem van té veel spanning en vermoeidheid is vaak niet alleen de stress waarmee we te maken hebben, maar ook het gebrek aan het weer opladen van energie met energiegevers. Zorg dus zelf voor voldoende energiegevers!

Stel hier je vraag