UA-180917271-1

Het leven kan erg veeleisend en hectisch zijn. Velen van ons werken hard om deadlines te halen, we hebben veel verantwoordelijkheden en niet zelden maken we lange werkdagen. In 2020 hebben velen ook te maken met thuiswerken, waar de omstandigheden niet altijd ideaal zijn voor onze houding en voor onze geestelijke belasting.

Eenzijdige en statische belasting

In veel beroepen en hobby’s wordt ons lichaam eenzijdig en statisch belast. Niet alleen door mensen die veel met computers en beeldschermen werken, maar ook in beroepen en hobby’s waarbij makkelijk pijn en spanning in bepaalde gebieden van het lichaam ontstaat, zoals bijvoorbeeld tandartsen, musici, laboratoriummedewerkers, fysiotherapeuten, tuiniers, pedicures en kappers.

Een massage is een uitstekende manier om spierspanning en stress te verminderen. Iedereen die wel eens een ontspanningsmassage ondergaat zal herkennen dat dit een weldadig en ontspannen gevoel geeft. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Wat gebeurt er tijdens een massage?

Bij aanraking wordt de prikkel van de huid door zenuwdraden doorgestuurd naar de hersenen. Daar worden de aanrakingsprikkels verwerkt in het hersengebied (insula) dat speciaal verantwoordelijk is voor emotionele gebeurtenissen. Zachte en rustige aanraking wordt hier als kalmerend en prettig ervaren.

Eigenlijk ook niet zo gek als je bedenkt dat in de natuur bij veel zoogdieren de baby’s door hun ouders worden gestreeld en gelikt. Het is een vorm van troost en geruststelling die een veilig en ontspannen gevoel geven. En wie herkent niet dat kusje op een schaafwond dat wonderen doet? Of die arm om je schouder als je troost nodig hebt? Je hebt je gestoten en automatisch wrijf je over de pijnlijke plek en de pijn wordt minder scherp. En wat te denken van een flinke omhelzing als je blij bent iemand weer te zien? En geniet jij ook van een douche in de ochtend of avond waaronder je heerlijk staat te genieten van het warme water dat over je lichaam stroomt? Aanraking werkt dus helend.

Hormonen en massage

Tijdens de massage worden ook hormonen aangemaakt. Aanraking zorgt voor de aanmaak van oxytocine; dit hormoon zorgt ervoor dat je een veilig en geborgen gevoel ervaart. Ook wordt tijdens een massage serotonine aangemaakt, de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Omdat er tijdens massage mee serotonine vrijkomt dan stresshormoon, voel je je ontspannen en tevreden. Een ontspanningsmassage leidt dus echt tot stress vermindering.

Massage werkt preventief

Een regelmatige massage heeft dan ook een preventieve werking op de stressvermindering van lichaam en geest. Zowel de spieren, hormoonhuishouding als spijsvertering hebben er baat bij. Geestelijk is een massage dé manier om beter te voelen hoe het nu eigenlijk met je gaat. Wanneer je regelmatig een ontspanningsmassage ondergaat zul je ontdekken dat je leert voelen waar en hoe in je lichaam de spanning zich opbouwt én hoe je deze kunt leren loslaten. Ik besteed daar ook ruime aandacht aan en geef je tips mee ter ontspanning die je thuis kunt gebruiken.

Stel hier je vraag